Ισραήλ

 • Ισραήλ
 • 20770.0 km²
 • Israeli New Sheqel - (?)
 • Hebrew (modern) - עברית
 • 7353985
 • +972


Καιρός 

 • 15,87℃
 • 15,87℃
 • 15,87℃
 • 66%
 • 3,27 μ/δ
 • 1017 hPa
Επόμενη ενημέρωση : 07-12-2022 15:00
Πηγή κατά προσέγγιση : openweathermap

Γενικές πληροφορίες για Ισραήλ

Κράτος της Μέσης Ανατολής, με έκταση 20.770 τ.χλμ. και πληθυσμό 7.587.000 κατοίκους περίπου. Ιδρύθηκε το 1948. Η ονομασία Ισραήλ εμφανίζεται για πρώτη φορά γύρω στο 1200 π.Χ., οπότε και αρχίζει η ιουδαϊκή ιστορία. Μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ., οι Ιουδαίοι διασκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο. Οι Ρωμαίοι μετονόμασαν τη χώρα από Ιουδαία σε Παλαιστίνη κατά την "Παλαιστίνη Συρία" του Ηροδότου.
Πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι η Ιερουσαλήμ (773.800 κάτ), η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το παραθαλάσσιο Τελ Αβίβ (400.000 κάτ.), η Χάϊφα στο βορρά, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη (249.800 κάτ.), σημαντικό λιμάνι και βιομηχανικό κέντρο. Επίσης μεγάλες πόλεις είναι η Ρισόν Λε Ζιόν (217.500 κάτ.), Ασντόντ (200.800 κάτ.), η Μπερ Σεβά (184.800 κάτ.), Ραμάτ Γκαν (124.100 κάτ.), Χολόν (162.800 κάτ.), Πέταχ Τίκβα (150.900 κάτ.). Επίσης στο Ισραήλ υπάρχουν άλλες μικρότερες πόλεις, που είναι όμως γνωστές, γιατί αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη και στην Καινή Διαθήκη. Τέτοιες είναι η Βηθλεέμ, η γενέτειρα του Χριστού, η Ναζαρέτ, η πόλη στην οποία κατοικούσε η Άγια οικογένεια, η Κανά, η Ιεριχώ, η Χεβρώνα κ.α.. Στο νότο, βρίσκεται το Ελάτ, που είναι λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα. Στις πόλεις αυτές και στην Ιερουσαλήμ υπάρχουν σημαντικότατα ιερά μνημεία και των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών.
Το Ισραήλ έχει δύο επίσημες γλώσσες, την Εβραϊκή (νεοεβραϊκή Ιβρίθ) και την Αραβική, που είναι σημιτικές γλώσσες. Εβραϊκά μιλά η εβραϊκή πλειονότητα (περίπου 80%) και Αραβικά κυρίως οι Παλαιστίνιοι (ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Ιορδανία και στη λωρίδα της Γάζας). Το 81,8% του Ισραήλ είναι Εβραίοι, το 14,1% είναι Μουσουλμάνοι, το 2,4% Χριστιανοί και το 1,7% είναι Δρούζοι.
Το Ισραήλ είναι, γενικά, πεδινή χώρα. Έχει αρκετές εύφορες πεδιάδες, κυρίως στη Γαλιλαία, στο βόρειο Ισραήλ. Τα βουνά της χώρας είναι το Μερών (1.208 μ.) στο βορρά, το Κάρμηλο, το Θαβώρ, το χιονοσκέπαστο βουνό Ερμών (2.244μ.) στην περιοχή του Γκολάν. Στο νότιο Ισραήλ βρίσκεται η Έρημος Νέγκεβ που σε μέγεθος ξεπερνά τη μισή έκταση της χώρας. Το Ισραήλ έχει έναν μόνο αξιόλογο ποταμό, τον Ιορδάνη (320 χλμ. μήκους), που τα νερά του αρδεύουν σχεδόν όλη τη χώρα. Οι λίμνες της χώρας είναι η Τιβεριάδα ή λίμνη της Γαλιλαίας και η Νεκρά Θάλασσα, η οποία έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι και στην οποία δεν υπάρχει καθόλου ζωή.Πατήστε στην ερώτηση για την απάντηση

Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείτε είναι τα προσωπικά σας αντικείμενα και όλα όσα πρέπει να βρίσκονται στην προσωπική σας τσάντα: το πορτοφόλι σας , η ταυτότητα, πιστωτικές κάρτες ή κάρτα ΑΤΜ, τα εισιτήρια ταξιδιού, το πάσο σας (για τους φοιτητές ) και ενδεχομένως το δίπλωμα οδήγησης για όσους συνηθίζουν να νοικιάζουν κάποιο όχημα μεταφοράς για τις βόλτες τους.

Ρωτήστε τι ώρα αναμένεται να παραλάβετε το αυτοκίνητο σας. Πολλά πρακτορεία ενοικίασης αρχίζουν να χρεώνουν για κάθε 24-ώρες από την στιγμή της ενοικίασης, και θα χρεώσουν πλήρη ημέρα για αυτοκίνητα που επιστρέφονται μετά την έναρξη της επόμενης 24-ωρης περιόδου.
Να έχετε υπόψη σας ότι πολλές χώρες έχουν ελάχιστη και μέγιστη ηλικία ενοικίασης. Οι οδηγοί κάτω των 25 ή από 70 ετών μπορεί να αντιμετωπίσουν επιπλέον χρεώσεις ή να μην τους επιτραπεί καθόλου η ενοικίαση. Όταν είναι εφικτό, και σε περίπτωση που δείτε κάποια διαφήμιση για ειδική προσφορά στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων, κόψτε την αγγελία ή σημειώστε τον κωδικό προώθησης. Πολλές από τις καλύτερες τιμές δεν εμφανίζονται στις οθόνες των υπολογιστών των πρακτορείων χωρίς μια μικρή ώθηση.
Να ρωτάτε πάντα για τους ηλικιωμένους πολίτες, AAA, τις πιστωτικές κάρτες και τις εκπτώσεις στα προγράμματα πτήσης για τακτικούς πελάτες ή πρόσθετες προσφορές.
Κατά την πραγματοποίηση κράτησης για παραλαβή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου στο αεροδρόμιο, επιλέξτε κάποιο μικρότερο αυτοκίνητο από αυτό που θα επιθυμούσατε. Οι στόλοι αυτοκινήτων στα αεροδρόμια γεμίζουν συχνά με μεγαλύτερα αυτοκίνητα, καθώς αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως από όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, και λαμβάνουν συχνά δωρεάν αναβάθμιση από κράτηση αυτοκινήτου πόλης. Να έχετε υπόψη σας, ωστόσο, ότι τα Ευρωπαϊκά αυτοκίνητα είναι συνήθως μικρότερα από τα Αμερικάνικα αντίστοιχα, ενώ αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο αν έχετε σκοπό να οδηγήσετε σε στενούς επαρχιακούς δρόμους, δεν είναι τόσο καλό για όσους έχουν υπερβολικά μεγάλο ύψος, κουβαλάνε πολλές αποσκευές, ή ταξιδεύουν οικογενειακώς ή με μεγάλα γκρουπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μην το διακινδυνεύσετε – φροντίστε να παραγγείλετε το μέγεθος που χρειάζεστε σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να κερδίσετε κάποια αναβάθμιση.
Σε πολλές χώρες, το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων αποτελεί τον κανόνα και θα χρειαστεί να πληρώσετε για να ένα αυτόματο. Αν οδηγείτε αυτοκίνητο με λεβιέ, μπορεί να σας γλυτώσει από το κόστος και τις φασαρίες. Η οδήγηση στο εξωτερικό μπορεί συχνά να είναι πιο δύσκολη απ’ ότι στην πατρίδα, η επίστρωση στους δρόμους μπορεί να είναι ελλιπής, φιδωτή, ή επισφαλώς τοποθετημένη σε ορεινές περιοχές ή σε βραχώδεις περιοχές κοντά σε ωκεανούς. Για αυτό το λόγο, είναι συχνά καλή ιδέα να μοιράσετε την οδήγηση – οπότε αν η οδήγηση αυτοκινήτου με χειροκίνητο κιβώτιο δεν είναι για τον καθένα, σκεφτείτε να ψάξετε για αυτόματο. Επίσης, αν πρόκειται να ταξιδέψετε σε μια χώρα όπως η Αγγλία ή η Αυστραλία, βεβαιωθείτε ότι είστε εξοικειωμένοι με την οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου – μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό!
Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης
Αν ταξιδεύετε σε κάποια Αγγλόφωνη χώρα, είναι πιθανόν να είσαστε σε θέση να οδηγήσετε με το Ευρωπαϊκο Δίπλωμα Οδήγησης. Ωστόσο, πολλές άλλες χώρες θα σας ζητήσουν να έχετε επίσης Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης (IDP), το οποίο είναι βασικά απλώς ένα έγγραφο που μεταφράζει τις πληροφορίες σας σε 10 διαφορετικές γλώσσες και αναγνωρίζεται σε πάνω από 150 χώρες. Αν έχετε σκοπό να ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο στο εξωτερικό, μπορεί να σας ζητήσουν να παρουσιάσετε και αυτό μαζί με την τυπική άδεια οδήγησης. Πρέπει να είσαστε τουλάχιστον 18 χρονών για να αποκτήσετε IDP.
Στην Ελλάδα υπεύθυνη για την έκδοση του Διεθνούς Διπλώματος Οδήγησης, ειναι η ΕΛΠΑ. Προειδοποιείστε ότι υπάρχουν και πολλές ιστοσελίδες που πωλούν πλαστά – οπότε προσέχετε μην πέσετε θύματα εξαπάτησης.
Βεβαιωθείτε ότι πήρατε μαζί σας το Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης IDP πριν φύγετε από το σπίτι, καθώς θα πρέπει να έχει εκδοθεί στην πατρίδα σας. Το IDP δεν αποτελεί το ίδιο Δίπλωμα, αλλά απλώς μια μετάφραση του διπλώματος που έχει εκδοθεί στην χώρα όπου κατοικείται. Σε περίπτωση που σας σταματήσουν υπάλληλοι της αρχής επιβολής του νόμου στο εξωτερικό, πρέπει να επιδείξετε τόσο το Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης IDP όσο και την Άδεια Οδήγησης που έχει εκδοθεί στην πατρίδα σας. Το μοναδικό αρχείο οδήγησης που έχετε επομένως είναι εκείνο που έχει εκδοθεί εντός των συνόρων της πατρίδας σας, ως εκ τούτου υποχρεούστε να ακολουθείτε τους τοπικούς κανόνες οδήγησης. Οποιαδήποτε παράβαση ή κλήση βεβαιωθεί ή εκδοθεί στο εξωτερικό θα σας περιμένει και όταν επιστρέψετε στην πατρίδα.
Ρωτήστε στο προξενείο ή στην πρεσβεία της χώρας, την οποία επισκέπτεστε για να ενημερωθείτε σχετικά με τις πολιτικές που αφορούν στην διεθνή οδήγηση.

Πατήστε σε μια απο τις θεωρήσεις για να μεταφερθείτε σε νέο παράθυρο στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδος

Αριθμοί έκτακτης ανάγκης για Ισραήλ

 • Αστυνομία : 100
 • Κέντρο Άμεσης Βοήθειας : 100101
 • Πυροσβεστική : 100102
 • Σημειώσεις : 112 also works for all emergencies from mobile phones.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ - Ισραήλ

Ben Gurion International

IATA code : TLV

Be'er Sheva (Teyman)

IATA code : BEV

Ein Yahav Airfield

IATA code : EIY

Haifa International

IATA code : HFA

Ben Ya'akov

IATA code : RPN

Kiryat Shmona

IATA code : KSW

Bar Yehuda Airfield

IATA code : MTZ

Nevatim Air Base

IATA code : VTM

Ovda International

IATA code : VDA

Ramon Air Base

IATA code : MIP

Sde Dov

IATA code : SDV

Yotvata Airfield

IATA code : YOT

ΛΙΜΑΝΙΑ - Ισραήλ