Τουρκία

 • Τουρκία
 • Ankara
 • 780580.0 km²
 • Turkish Lira - (TL)
 • Turkish - Türkçe
 • 77804122
 • +90


Καιρός 

 • 5,5℃
 • 5,5℃
 • 5,5℃
 • 63%
 • 1,24 μ/δ
 • 1017 hPa
Επόμενη ενημέρωση : 07-12-2022 15:00
Πηγή κατά προσέγγιση : openweathermap

Γενικές πληροφορίες για Τουρκία

Η Τουρκία είναι ένας παράδεισος ήλιου, θάλασσας, βουνών και λιμνών που προσφέρουν στον ταξιδιώτη μια ευκαιρία διαφυγής από την ρουτίνα της καθημερινής ζωής. Την περίοδο Απριλίου ? Οκτωβρίου τα περισσότερα μέρη της Τουρκίας έχουν το ιδανικό κλίμα, τέλειο είτε για χαλάρωση στις αμμουδερές παραλίες, είτε για να απολαύσεις τη γαλήνη των βουνών και των λιμνών. Η Τουρκία έχει ένα λαμπρό παρελθόν και είναι τόπος με ιστορικούς θησαυρούς από 13 σπουδαίους πολιτισμούς εδώ και 10.000 χρόνια. Ακόμη και αν περάσεις ένα μικρό διάστημα στην Τουρκία, θα γνωρίσεις ένα μεγάλο κομμάτι του σημαντικού αυτού παρελθόντος. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μια επίσκεψη δεν είναι ποτέ αρκετή και θα θέλετε να επιστρέψετε για να ανακαλύψετε καινούρια θαυμάσια μέρη. Όλα αυτά τα μέρη παρά των διαφορών τους έχουν ένα κοινό: τους φιλικούς και φιλόξενους ανθρώπους αυτής της μοναδικής χώρας.
 
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
Η Τουρκία έχει έκταση 814.573 τ. χλμ. Η ευρωπαϊκή και η ασιατική περιοχή χωρίζονται από το κανάλι του Βοσπόρου, τη θάλασσα του Μαρμαρά και τα Δαρδανέλια. Η Ανατολία είναι ένα ψηλό οροπέδιο που υψώνεται προοδευτικά προς την ανατολή, διαχωρίζεται από πεδιάδες και 15 ποτάμια, συμπεριλαμβανομένων και των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη. Υπάρχουν πολυάριθμες λίμνες τόσο μεγάλες σαν θάλασσα όπως η λίμνη Βαν. Στο βορρά τα βουνά εκτείνονται κατά μήκος παράλληλα με τη δυτική ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας. Στο νότο η οροσειρά του Ταύρου καταλήγει σε εύφορες πεδιάδες. Στην Τουρκία απολαμβάνεις κλιματική ποικιλία. Από το θερμό κλίμα στη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στο ηπειρωτικό κλίμα του εσωτερικού, καταλήγοντας στο Μεσογειακό κλίμα του Αιγαίου και των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου. Η ακτογραμμή της Τουρκίας εκτίνεται σε τέσσερις θάλασσες και έχει μήκος 8333 χλμ.
 
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Τουρκία έχει ονομαστεί ¨ η κοιτίδα των πολιτισμών¨ και ταξιδεύοντας σε αυτήν την ιστορική περιοχή οι τουρίστες θα ανακαλύψουν ακριβώς τι σημαίνει αυτή η φράση. Σαν πρώτη παγκοσμίως γνωστή αποικία είναι η πόλη Catalhoyuk από τη νεολιθική περίοδο 6500 π.Χ. Από τότε έως και σήμερα η Τουρκία υπερηφανεύεται για μια πλούσια κουλτούρα που συνεχίζει να εντυπωσιάζει έως και το σημερινό μοντέρνο πολιτισμό. Όντας κληρονόμος πολλών αιώνων κουλτούρας, αυτό κάνει τη χώρα ένα παράδεισο πληροφοριών. Το πλήθος των λαών (Πέρσες, Μακεδόνες, Βυζαντινούς, Ρωμαίους, Οθωμανούς κ.α.), συνέβαλαν σημαντικά στην ιστορία της περιοχής. Αρχαίες περιοχές και ερείπια διασκορπισμένα στη χώρα είναι σαφής απόδειξη της διαφορετικότητας του κάθε πολιτισμού. Η Τουρκία επίσης έχει και πολύ συναρπαστική πρόσφατη ιστορία. Με την πτώση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ένας νέος άντρας ονόματι Mustafa Kemal ο οποίος ήταν ο στρατιώτης και σπουδαίος οραματιστής που μετέτρεψε την ήττα του παγκόσμιου πόλεμου, σε μια σπουδαία νίκη απελευθερώνοντας την Τουρκία από τις κατεχόμενες δυνάμεις. Ο Κεμάλ ίδρυσε τη δημοκρατία της Τουρκίας στις 29 Οκτωβρίου του 1923. οδήγησε τη χώρα του σε ειρήνη και ισορροπία προκαλώντας εκσυγχρονισμό και τρομερή οικονομική ανάπτυξη. Καθ? όλη τη διάρκεια των δεκαετιών αλλαγών, η Τουρκία αναπτύσσεται συνεχώς τηρώντας το ρητό του Αττατούρκ «ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο».
 
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
Ο πληθυσμός της Τουρκίας είναι σχεδόν 70.000.000 εκ των οποίων το 40% ζουν στην επαρχία. Κύριες πόλεις είναι η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα (πρωτεύουσα), η Σμύρνη, τα Άδανα και η Προύσα.
 
ΚΟΥΖΙΝΑ
Λέγετε ότι στον κόσμο υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι κουζίνας: η τουρκική, η ελληνική και η ανατολική κουζίνα. Δικαιώνοντας τη φήμη της η τουρκική κουζίνα είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη. Η κουζίνα της χώρας γίνεται ολοένα και καλύτερη βασισμένη σε εμπειρία αιώνων. Η ποικιλία και απλότητα των συνταγών και η αγνότητα των υλικών εγγυούνται νόστιμα γεύματα.
 
ΓΛΩΣΣΑ
Η τουρκική γλώσσα ανήκει στην ομάδα του Ural- Altaic και συγγενεύει με τις φοινο-ουγγαρέζικες γλώσσες. Είναι γραμμένη στο λατινικό αλφάβητο και την μιλούν περισσότεροι από 150.000.000 άνθρωποι στον κόσμο.
 
ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Αν και το 99% των Τούρκων είναι μουσουλμάνοι, είναι μια χώρα που εγγυείται ολοκληρωτικά την ελευθερία πίστης σε μη μουσουλμάνους.
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουρισμός: τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει γίνει ένας σπουδαίος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη. Με την ταχύτατη ανάπτυξη των καλοκαιρινών και χειμερινών θέρετρων, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να χαρούν την ιστορία, την κουλτούρα και τις ομορφιές της Τουρκίας. Από το κολύμπι στη μεσόγειο μέχρι το σκι στα βουνά, η Τουρκία έχει κάτι να προσφέρει σε κάθε τουρίστα.
 
ΓΕΩΡΓΙΑ
Η γεωργία παίζει σημαντικό ρόλο στην τουρκική οικονομία. Οι κύριες καλλιέργειες είναι: σιτάρι, ρύζι, βαμβάκι, τσάι, καπνός, φουντούκια, φιστίκια και ξερά φρούτα. Τα πρόβατα είναι η κύρια πηγή της κτηνοτροφίας και η Τουρκία είναι μια από τις σημαντικότερες παραγωγούς μαλλιού και βαμβακιού.
 
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Τα κυριότερα ορυκτά εξόρυξης είναι: άνθρακας, χρώμιο, σίδηρος, χαλκός, βωξίτης, μάρμαρο και θείο.
 
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Η βιομηχανία αναπτύσσεται ταχύτατα, κατευθυνόμενη κυρίως στην ανάπτυξη της αγροκαλλιέργειας, της μεταλλουργίας, της υφαντουργίας, βιομηχανία δερμάτινων ειδών και στην κατασκευή αυτοκινούμενων και αγροτικών μηχανημάτων.
 
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ
Στην Τουρκία ισχύει λαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται από το νόμο και την κοινωνία δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση εκλέγεται από λαϊκή ψηφοφορία και το έθνος κυβερνάται από το υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλή τον πρωθυπουργό. Η Τουρκία είναι μέλος του OECD, του οργανισμού οικονομικής συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας, του ΝΑΤΟ, του ευρωπαϊκού συμβουλίου, του ισλαμικού συμβουλίου και συνεργαζόμενο μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης.
 
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τοπική ώρα: GMT+ 2 ώρες (καλοκαίρι)
Ρεύμα: 220 volt σε όλη την Τουρκία
Πόσιμο νερό: ασφαλές για πόση σε όλες τις πόλεις εφόσον έχει χλωριωθεί.
Ξένος τύπος: διαθέσιμος στις μεγάλες πόλεις και τουριστικές περιοχές.
Διερμηνείς- ξεναγοί : τα τουριστικά γραφεία και πρακτορεία μπορούν να σας παρέχουν επαγγελματίες ξεναγούς.
Γιατροί: γιατροί υπάρχουν σε κύρια νοσοκομεία της Τουρκίας αλλά και σε ξένα νοσοκομεία στην Κωνσταντινούπολη.
 
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Η εθνική νομισματική μονάδα είναι η τουρκική λύρα (TL). Τα νομίσματα είναι 1 λύρα, και 5, 10, 25, 50 κούρους. Τα χαρτονομίσματα είναι 5, 10, 20, 50, 100, 200 λύρες. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες για τα ξένα νομίσματα δημοσιεύονται καθημερινά. Το συνάλλαγμα μπορεί να εξαργυρωθεί οποιαδήποτε στιγμή με την τρέχουσα αντιστοιχία. Οι ευρύτατα αποδεκτές πιστωτικές κάρτες είναι η American Express, Eurocard, Diner? s Club Visa και Mastercard. Τα γραφεία ανταλλαγής στα τουριστικά μέρη είναι γενικά ανοικτά μέχρι τα μεσάνυχτα.
Η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες, η Κορέα, η Αυστραλία, και τα νομίσματα της Νέας Ζηλανδίας δεν είναι μετατρέψιμα στην Τουρκία.
 
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ
Τα τουρκικά ταχυδρομεία είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από τα κίτρινα σημάδια PTT . Τα κεντρικά ταχυδρομεία είναι ανοικτά 08:00 ? 24:00 Δευτέρα ? Σάββατο και 9:00 ? 19:00 τις Κυριακές.
Τα μικρά ταχυδρομεία έχουν τις ίδιες ώρες όπως τα κυβερνητικά γραφεία.
Αποστολή fax: Είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί αυτή η υπηρεσία για την αποστολή ή τη λήψη των εγγράφων από άλλες χώρες.
Άλλες ταχυδρομικές υπηρεσίες : Είναι δυνατό να ανταλλαχθούν τα χρήματα σε μερικούς κλάδους του ταχυδρομείου στη διεθνή συναλλαγματική ισοτιμία νομίσματος. Οι διεθνείς ταχυδρομικές διαταγές και ταξιδιωτικές επιταγές μπορούν επίσης να ανταλλαχθούν.
Μια υπηρεσία ταχυμεταφοράς (servisi Acele Posta ? APS) λειτουργεί από την Τουρκία σε 72 άλλες χώρες για τις επιστολές, τα έγγραφα, και τις μικρές συσκευασίες.
Οι συλλέκτες γραμματοσήμων θα ενθουσιαστούν με το ευρύ φάσμα των ειδικών γραμματοσήμων διαθέσιμων για αυτούς.
: Ο οικονομικότερος τρόπος να τηλεφωνήσεις στην Τουρκία είναι από έναν τηλεφωνικό θάλαμο του PTT (που βρίσκεται σε όλες τις πόλεις). Τηλεφωνικές κάρτες διαθέσιμες.
ΩΡΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Κυβερνητικά γραφεία: 8:30 ? 12:30 και 13:30 ? 17:00 (ανοιχτά όλη την ημέρα στις περιοχές τουριστών)
Τράπεζες: : 8:30 ? 12:00 και 13:30 ? 17:00 (ανοιχτά όλη την ημέρα στις περιοχές τουριστών)
Καταστήματα: 9:30 ? 19:00 (στις περιοχές τουριστών κλείνουν αργότερα, κάποια κλείνουν γύρω στα μεσάνυχτα)
ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
1 Ιανουαρίου ? ημέρα του νέου έτους
23 Απριλίου: Εθνική ανεξαρτησία και ημέρα των παιδιών
19 Μαΐου: Εορτασμός Ataturk και ημέρα νεολαίας και αθλητισμού
30 Αυγούστου: Ημέρα νίκης (τελική κατατρόπωση των δυνάμεων εισβολής το 1922)
29 Οκτωβρίου: Ημέρα Δημοκρατίας (επέτειος διακήρυξης της τουρκικής Δημοκρατίας)
 
ΜΟΥΣΕΙΑ
Τα περισσότερα τουρκικά μουσεία είναι ανοικτά καθημερινά, εκτός από τη Δευτέρα. Τα παλάτια είναι επίσης κλειστά τη Δευτέρα. Το διάσημο παλάτι Topkapi είναι κλειστό την Τρίτη. Προκειμένου να πάρετε άδεια για φωτογράφηση ή βιντεοσκόπηση στα μουσεία ή στα αρχαία μνημεία , πληρώνεται ένα εισιτήριο, που ποικίλλει ανάλογα με το εισιτήριο εισόδου. . Η φωτογράφιση ή η μαγνητοσκόπηση για εμπορική χρήση, και για δημόσια προβολή , απαιτεί μια ειδική άδεια από τη γενική διεύθυνση των αρχαιοτήτων και των μουσείων. Στην Άγκυρα τα περισσότερα μουσεία είναι κλειστά την πρώτη ημέρα των θρησκευτικών διακοπών.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ;
Οι Τούρκοι χρονολογούνται εδώ και 4.000 έτη ως λαός, με τις προγονικές ρίζες που επεκτείνονται στις φυλές Turkic που δημιουργήθηκαν στα απέραντα εδάφη στεπών της κεντρικής Ασίας και επεκτάθηκαν έπειτα από διαδοχικά κύματα κατακτήσεων δεδομένου ότι η πεδιάδα τους άρχισε να ξεραίνει. Οι Τούρκοι εγκατέστησαν δέκα έξι μεγάλες αυτοκρατορίες εξαπλώνοντας σε πολλά μέρη της Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Μέχρι το έτος 1000 μ.Χ, οι περισσότεροι Τούρκοι έχουν υιοθετήσει σαν θρησκεία το Ισλάμ.
Τα ακόλουθες κράτη και οι αυτοκρατορίες ιδρύθηκαν από τους Τούρκους
* Η μεγάλη αυτοκρατορία Hun (204 Π.Χ. ? 216 Μ.Χ)
* Η δυτική αυτοκρατορία Hun (48 ? 216)
* Η ευρωπαϊκή αυτοκρατορία Hun (375 ? 454)
* Η αυτοκρατορία Akhun (420 ? 562)
* Η αυτοκρατορία Gok Turk (552 ? 743)
* Η αυτοκρατορία Avar (565 ? 803)
* Η αυτοκρατορία Khazar (651 ? 983)
* Το κράτος Uigur (744 ? 1335)
* Το κράτος Karahan (940 ? 1040)
* Το κράτος Ghaznavid (963 ? 1183)
* Η μεγάλη αυτοκρατορία Seljuk (1040 ? 1157)
* Το κράτος Harzemshah (1157 ? 1231)
* Το κράτος Alt?nordu (1236 ? 1502)
* Η αυτοκρατορία Tamberlane (1368 ? 1501)
* Η αυτοκρατορία Babur (1526 ? 1858)
* Η οθωμανική αυτοκρατορία (1299 ? 1922)Πατήστε στην ερώτηση για την απάντηση

Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείτε είναι τα προσωπικά σας αντικείμενα και όλα όσα πρέπει να βρίσκονται στην προσωπική σας τσάντα: το πορτοφόλι σας , η ταυτότητα, πιστωτικές κάρτες ή κάρτα ΑΤΜ, τα εισιτήρια ταξιδιού, το πάσο σας (για τους φοιτητές ) και ενδεχομένως το δίπλωμα οδήγησης για όσους συνηθίζουν να νοικιάζουν κάποιο όχημα μεταφοράς για τις βόλτες τους.

Ρωτήστε τι ώρα αναμένεται να παραλάβετε το αυτοκίνητο σας. Πολλά πρακτορεία ενοικίασης αρχίζουν να χρεώνουν για κάθε 24-ώρες από την στιγμή της ενοικίασης, και θα χρεώσουν πλήρη ημέρα για αυτοκίνητα που επιστρέφονται μετά την έναρξη της επόμενης 24-ωρης περιόδου.
Να έχετε υπόψη σας ότι πολλές χώρες έχουν ελάχιστη και μέγιστη ηλικία ενοικίασης. Οι οδηγοί κάτω των 25 ή από 70 ετών μπορεί να αντιμετωπίσουν επιπλέον χρεώσεις ή να μην τους επιτραπεί καθόλου η ενοικίαση. Όταν είναι εφικτό, και σε περίπτωση που δείτε κάποια διαφήμιση για ειδική προσφορά στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων, κόψτε την αγγελία ή σημειώστε τον κωδικό προώθησης. Πολλές από τις καλύτερες τιμές δεν εμφανίζονται στις οθόνες των υπολογιστών των πρακτορείων χωρίς μια μικρή ώθηση.
Να ρωτάτε πάντα για τους ηλικιωμένους πολίτες, AAA, τις πιστωτικές κάρτες και τις εκπτώσεις στα προγράμματα πτήσης για τακτικούς πελάτες ή πρόσθετες προσφορές.
Κατά την πραγματοποίηση κράτησης για παραλαβή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου στο αεροδρόμιο, επιλέξτε κάποιο μικρότερο αυτοκίνητο από αυτό που θα επιθυμούσατε. Οι στόλοι αυτοκινήτων στα αεροδρόμια γεμίζουν συχνά με μεγαλύτερα αυτοκίνητα, καθώς αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως από όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, και λαμβάνουν συχνά δωρεάν αναβάθμιση από κράτηση αυτοκινήτου πόλης. Να έχετε υπόψη σας, ωστόσο, ότι τα Ευρωπαϊκά αυτοκίνητα είναι συνήθως μικρότερα από τα Αμερικάνικα αντίστοιχα, ενώ αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο αν έχετε σκοπό να οδηγήσετε σε στενούς επαρχιακούς δρόμους, δεν είναι τόσο καλό για όσους έχουν υπερβολικά μεγάλο ύψος, κουβαλάνε πολλές αποσκευές, ή ταξιδεύουν οικογενειακώς ή με μεγάλα γκρουπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μην το διακινδυνεύσετε – φροντίστε να παραγγείλετε το μέγεθος που χρειάζεστε σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να κερδίσετε κάποια αναβάθμιση.
Σε πολλές χώρες, το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων αποτελεί τον κανόνα και θα χρειαστεί να πληρώσετε για να ένα αυτόματο. Αν οδηγείτε αυτοκίνητο με λεβιέ, μπορεί να σας γλυτώσει από το κόστος και τις φασαρίες. Η οδήγηση στο εξωτερικό μπορεί συχνά να είναι πιο δύσκολη απ’ ότι στην πατρίδα, η επίστρωση στους δρόμους μπορεί να είναι ελλιπής, φιδωτή, ή επισφαλώς τοποθετημένη σε ορεινές περιοχές ή σε βραχώδεις περιοχές κοντά σε ωκεανούς. Για αυτό το λόγο, είναι συχνά καλή ιδέα να μοιράσετε την οδήγηση – οπότε αν η οδήγηση αυτοκινήτου με χειροκίνητο κιβώτιο δεν είναι για τον καθένα, σκεφτείτε να ψάξετε για αυτόματο. Επίσης, αν πρόκειται να ταξιδέψετε σε μια χώρα όπως η Αγγλία ή η Αυστραλία, βεβαιωθείτε ότι είστε εξοικειωμένοι με την οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου – μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό!
Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης
Αν ταξιδεύετε σε κάποια Αγγλόφωνη χώρα, είναι πιθανόν να είσαστε σε θέση να οδηγήσετε με το Ευρωπαϊκο Δίπλωμα Οδήγησης. Ωστόσο, πολλές άλλες χώρες θα σας ζητήσουν να έχετε επίσης Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης (IDP), το οποίο είναι βασικά απλώς ένα έγγραφο που μεταφράζει τις πληροφορίες σας σε 10 διαφορετικές γλώσσες και αναγνωρίζεται σε πάνω από 150 χώρες. Αν έχετε σκοπό να ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο στο εξωτερικό, μπορεί να σας ζητήσουν να παρουσιάσετε και αυτό μαζί με την τυπική άδεια οδήγησης. Πρέπει να είσαστε τουλάχιστον 18 χρονών για να αποκτήσετε IDP.
Στην Ελλάδα υπεύθυνη για την έκδοση του Διεθνούς Διπλώματος Οδήγησης, ειναι η ΕΛΠΑ. Προειδοποιείστε ότι υπάρχουν και πολλές ιστοσελίδες που πωλούν πλαστά – οπότε προσέχετε μην πέσετε θύματα εξαπάτησης.
Βεβαιωθείτε ότι πήρατε μαζί σας το Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης IDP πριν φύγετε από το σπίτι, καθώς θα πρέπει να έχει εκδοθεί στην πατρίδα σας. Το IDP δεν αποτελεί το ίδιο Δίπλωμα, αλλά απλώς μια μετάφραση του διπλώματος που έχει εκδοθεί στην χώρα όπου κατοικείται. Σε περίπτωση που σας σταματήσουν υπάλληλοι της αρχής επιβολής του νόμου στο εξωτερικό, πρέπει να επιδείξετε τόσο το Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης IDP όσο και την Άδεια Οδήγησης που έχει εκδοθεί στην πατρίδα σας. Το μοναδικό αρχείο οδήγησης που έχετε επομένως είναι εκείνο που έχει εκδοθεί εντός των συνόρων της πατρίδας σας, ως εκ τούτου υποχρεούστε να ακολουθείτε τους τοπικούς κανόνες οδήγησης. Οποιαδήποτε παράβαση ή κλήση βεβαιωθεί ή εκδοθεί στο εξωτερικό θα σας περιμένει και όταν επιστρέψετε στην πατρίδα.
Ρωτήστε στο προξενείο ή στην πρεσβεία της χώρας, την οποία επισκέπτεστε για να ενημερωθείτε σχετικά με τις πολιτικές που αφορούν στην διεθνή οδήγηση.

Πατήστε σε μια απο τις θεωρήσεις για να μεταφερθείτε σε νέο παράθυρο στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδος

Αριθμοί έκτακτης ανάγκης για Τουρκία

 • Αστυνομία : 155
 • Κέντρο Άμεσης Βοήθειας : 112
 • Πυροσβεστική : 155
 • Σημειώσεις :

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ - Τουρκία

Esenbo?a International

IATA code : ESB

Etimesgut Air Base

IATA code : ANK

?ncirlik Air Base

IATA code : UAB

Antalya International

IATA code : AYT

Gaziantep International

IATA code : GZT

?skenderun

IATA code : ISK

Kastamonu

IATA code : KFS

Amasya Merzifon

IATA code : MZH

Samsun Samair

IATA code : SSX

Zonguldak

IATA code : ONQ

Kayseri Erkilet

IATA code : ASR

Nev?ehir Kapadokya International

IATA code : NAV

Bal?kesir Merkez

IATA code : BZI

Band?rma

IATA code : BDM

Eski?ehir Air Base

IATA code : ESK

Adnan Menderes International

IATA code : ADB

Cengiz Topel

IATA code : KCO

Bursa Yeni?ehir

IATA code : YEI

Dalaman International

IATA code : DLM

Anadolu University

IATA code : AOE

Diyarbakir

IATA code : DIY

Erzincan

IATA code : ERC

Erzurum International

IATA code : ERZ

Trabzon International

IATA code : TZX

?anl?urfa

IATA code : SFQ

Van Ferit Melen

IATA code : VAN

Kahramanmara?

IATA code : KCM

Ad?yaman

IATA code : ADF

?anl?urfa GAP

IATA code : GNY

Milas Bodrum International

IATA code : BJV

Gazipa?a

IATA code : GZP

ΛΙΜΑΝΙΑ - Τουρκία

Acibadem

Port code : ACI

Acipayam

Port code : APY

Adapazari

Port code : ADZ

Adiyaman

Port code : ADI

Ahmetli

Port code : AHM

Akcaabat

Port code : AKB

Akhisar

Port code : AHS

Aksaray

Port code : ARY

Aksaray

Port code : AKS

Aksehir

Port code : AHR

Alasehir

Port code : ASH

Alemdag

Port code : ALE

Altinkum

Port code : AYD

Altintepe

Port code : ALT

Ambarli

Port code : AMB

Anadolukavagi

Port code : ADK

Ankara-Esenboga Apt

Port code : ESB

Antalya

Port code : AYT

Avcilar

Port code : AVC

Ayancik

Port code : AYA

Ayazaga

Port code : AYZ

Aydinlikoy

Port code : AYK

Ayranci

Port code : ARI

Ayvalik

Port code : AYV

Babadag

Port code : BBD

Babaeski

Port code : BAB

Bagcilar

Port code : BAG

Bahcelievler

Port code : BAH

Bakirkoy

Port code : BAK

Balikesir

Port code : BZI

Balikesir - Merkez apt

Port code : MQJ

Bandirmar

Port code : BDM

Basmahaner

Port code : BAS

Basmakci

Port code : BKC

Bayburt

Port code : BYT

Bayindir

Port code : BYN

Bayramic

Port code : BYM

Bayramoglu

Port code : BYR

Bayrampasa

Port code : BAY

Bergama

Port code : BER

Beylikduzu

Port code : BYL

Beypazari

Port code : BPZ

Beysehir

Port code : BYS

Bigadic

Port code : BGD

Bilecik

Port code : BIL

Bogazagzi

Port code : BOG

Bolvadin

Port code : BVN

Bornova

Port code : BOR

Bostanci

Port code : BOS

Bozburun

Port code : BZB

Bozcaada

Port code : BZC

Bozdogan

Port code : BDG

Bozuyuk

Port code : BZY

Buharkent

Port code : BUH

Burhaniye

Port code : BHN

Buyukcekmece

Port code : BCE

Buyukcukur

Port code : BUY

Camalti

Port code : CAM

Camlica

Port code : CML

Camlidere

Port code : CDR

Canakkale

Port code : CKZ

Cankiri

Port code : CKR

Carsamba apt/Samsun

Port code : SZF

Catalca

Port code : CAT

Caycuma

Port code : CUM

Cayirova

Port code : CAY

Cerkezk?y

Port code : CKY

Cevizli

Port code : CEV

Ciftehavuzlar

Port code : CIF

Cihanbeyli

Port code : CHB

Cobanlar

Port code : CNR

Cubuklu

Port code : CUB

Dalaman

Port code : DLM

Dazkiri

Port code : DAZ

Demirci

Port code : DCI

Demirkoy

Port code : DEM

Denizli

Port code : DNZ

Derekoy

Port code : DEK

Derince

Port code : DRC

Diliskelesi

Port code : DIL

Dilovasi

Port code : DLV

Diyarbakir

Port code : DIY

Doganhisar

Port code : DHN

Dolayoba

Port code : DOL

Domanic

Port code : DMC

Dortyol

Port code : DYL

Dudullu

Port code : DUD

Dumlupinar

Port code : DPR

Dursunbey

Port code : DRY

Eceabat

Port code : ECE

Edincik

Port code : EDK

Edremit

Port code : EDO

Egirdir

Port code : EGI

Eminonu

Port code : EMI

Emirdag

Port code : EMG

Emirgazi

Port code : EGZ

Erenkoy

Port code : ERN

Erzincan

Port code : ERC

Erzurum

Port code : ERZ

Esenboga Apt/Ankara

Port code : ESB

Esenler

Port code : ESE

Esenyurt

Port code : ESY

Eskisehir

Port code : ESK

Eskisehir - Amadoulu U apt

Port code : AOE

Fethiye

Port code : FET

Fikirtepe

Port code : FIK

Gayrettepe

Port code : GAY

Gaziantep

Port code : GZT

Gaziosmanpasa

Port code : GAZ

Gelibolu

Port code : GEL

Germencik

Port code : GRK

Giresun

Port code : GIR

Gokceada

Port code : GCA

Golbasi

Port code : GBS

Golmarmara

Port code : GMA

Golpazari

Port code : GLP

Goztepe

Port code : GOZ

Gumushane

Port code : GHN

Gunesli

Port code : GUN

Gungoren

Port code : GUG

Habibler

Port code : HAB

Hadimkoy

Port code : HAD

Hakkari

Port code : HAK

Halkali

Port code : HAL

Haramidere,

Port code : HAR

Hasanpasa

Port code : HAP

Haydarpasa

Port code : HAY

Haymana

Port code : HMA

Hayrabolu

Port code : HYR

Hisaronou

Port code : HIS

Icerenkoy

Port code : ICE

Igneada

Port code : IGN

Ikitelli

Port code : IKI

Incirliova

Port code : ICO

Inebolu

Port code : INE

Inhisar

Port code : INH

Iskenderun

Port code : ISK

Isparta

Port code : ISE

Istanbul

Port code : IST

Izmir (Smyrna)

Port code : IZM

Kadikoy

Port code : KAD

Kadinhani

Port code : KHN

Kagithane

Port code : KAG

Kahramanmaras

Port code : KCM

Kalekoy

Port code : KAL

Kandira

Port code : KAN

Kapikoy

Port code : KPY

Kapikule

Port code : KPU

Karabiga

Port code : KRB

Karabuk

Port code : KBK

Karaburun

Port code : KBN

Karacabey

Port code : KBY

Karacasu

Port code : KCU

Karahanli

Port code : KRH

Karaman

Port code : KMN

Karamursel

Port code : KRM

Karapinar

Port code : KPN

Karpuzlu

Port code : KLU

Kastamonu

Port code : KTM

Kastamonu apt

Port code : KFS

Kaynarca

Port code : KCA

Kaynarca

Port code : KAY

Kayseri

Port code : ASR

Kazimkarabekir

Port code : KKB

Kazlicesme

Port code : KAZ

Keciborlu

Port code : KCB

Kemalpasa

Port code : KPS

Kemerburgaz

Port code : KEM

Kirikkale

Port code : KRK

Kirkagac

Port code : KIC

Kirklareli

Port code : KIR

Kirsehir

Port code : KSH

Kizilcahamam

Port code : KZM

Kocaeli

Port code : KCO

Kocarli

Port code : KCL

Konya Ereglisi

Port code : ERG

Korkuteli

Port code : KOR

Koycegiz

Port code : KCZ

Kozyatagi

Port code : KOZ

Kucukcekmece

Port code : KCE

Kucukkuy

Port code : KUK

Kucukyali

Port code : KUY

Kumluca

Port code : KUM

Kumport

Port code : KMX

Kurtkoy

Port code : KUR

Kusadasi

Port code : KUS

Kusukkuyu

Port code : KOC

Kutahya

Port code : KTY

Kuyucak

Port code : KCK

Lalapasa

Port code : LAL

Lapseki

Port code : LAP

Luleburgaz

Port code : LUL

M.Kemalpasa

Port code : MKP

Mahmudiye

Port code : MHM

Mahmutbey

Port code : MAH

Malatya

Port code : MLX

Malkara

Port code : MLK

Maltepe

Port code : MAL

Manavgat

Port code : MVG

Marmara Adasi

Port code : MRA

Marmara Ereglisi

Port code : MAR

Marmaris

Port code : MRM

Menderes

Port code : MEN

Menemen

Port code : MNM

Merkez apt/Balikesir

Port code : MQJ

Merzifon

Port code : MZH

Mevlanakapi

Port code : MEK

Mudanya

Port code : MUD

Mudurnu

Port code : MDR

Muratli

Port code : MUR

Nallihan

Port code : NAL

Nazilli

Port code : NZL

Nemrut Bay

Port code : NEM

Nevsehir

Port code : NEV

Nevsehir apt

Port code : NAV

Odunluk

Port code : ODU

Okmeydani

Port code : OKM

Orhaneli

Port code : OHL

Orhangazi

Port code : OGZ

Orhanli

Port code : ORH

Ornektepe

Port code : ORN

Osmaneli

Port code : OLI

Osmangazi

Port code : OSZ

Osmaniye

Port code : OSE

Pamukova

Port code : POV

Pasabahce

Port code : PAS

Pazarkule,

Port code : PAZ

Pazaryeri

Port code : PYI

Pehlivankoy

Port code : PEH

Pinarhisar

Port code : PIN

Polatli

Port code : PTL

Rahmanlar

Port code : RAH

Resadiye

Port code : RES

S.Karaagac

Port code : SKR

Salihli

Port code : SAL

Samandira

Port code : SAM

Samsun - Carsamba apt

Port code : SZF

Sanliurfa

Port code : SFQ

Sapanca

Port code : SCA

Saphane

Port code : SHN

Saraykoy

Port code : SKY

Sarayonu

Port code : SNU

Sarigazi

Port code : SRG

Sarigol

Port code : SGL

Sariyer

Port code : SRY

Saruhanli

Port code : SHL

Sefakoy

Port code : SEF

Seferhisar

Port code : SFH

Selimiye

Port code : SEL

Senirkent

Port code : SEN

Sereflikochisar

Port code : SKH

Serviburun

Port code : SER

Seydisehir

Port code : SEY

Seyitgazi

Port code : SYT

Seyrantepe

Port code : SYR

Silivri

Port code : SIL

Sindirgi

Port code : SDG

Sirinevler

Port code : SRN

Sirkeci

Port code : SIR

Sivasli

Port code : SVS

Sivrihisar

Port code : SVR

Suadiye

Port code : SUA

Sultandagi

Port code : SDI

Sultanhisar

Port code : SHR

Surmene

Port code : SUR

Susurluk

Port code : SSL

Sutluce

Port code : SUT

Tarabya

Port code : TBY

Tasdelen

Port code : TSD

Tavsanli

Port code : TVS

Tefenni

Port code : TFN

Tekirdag

Port code : TEK

Tekirdag apt

Port code : TEQ

Tirebolu

Port code : TIR

Topcular

Port code : TOC

Topkapi

Port code : TOP

Torbali

Port code : TOR

Trabzon

Port code : TZX

Tunceli

Port code : TUN

Turgutlu

Port code : TGL

Tutunciftlik

Port code : TUT

Umraniye

Port code : UMR

Usak apt

Port code : USQ

Uskudar

Port code : USK

Uzunkopru

Port code : UZU

Yakacik

Port code : YAK

Yarimca

Port code : YAR

Yatagan

Port code : YTG

Yenibosna

Port code : YBS

Yenipazar

Port code : YEZ

Yenipazar

Port code : YPZ

Yenisehir

Port code : YSR

Yesilkoy

Port code : YES

Yumurtalik Bay

Port code : YUM

Zeytinburnu

Port code : ZEY

Zonguldak

Port code : ZON

4HMEΡΟ ΜΑΡΜΑΡΙΣ 17-20/63 βραδια

απο€175
Ημερομηνια
17 Ιούν 2016
Αναχωρηση
ΡΟΔΟΣ

3HMEΡΟ ΜΑΡΜΑΡΙΣ 18-20/62 βραδια

απο€145
Ημερομηνια
18 Ιούν 2016
Αναχωρηση
ΡΟΔΟΣ

4ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ 25-28/103 βραδια

απο€235
Ημερομηνια
25 Οκτ 2019
Αναχωρηση
ΡΟΔΟΣ

8ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ 23-30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ7 βραδια

απο€450
Ημερομηνια
23 Νοέ 2019
Αναχωρηση
ΡΟΔΟΣ

4ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ 01-04/84 βραδια

απο€225
Ημερομηνια
01 Αύγ 2019
Αναχωρηση
ΡΟΔΟΣ